Alliander relatieavond

Afgelopen maandag organiseerde Alliander een avond vol vermaak voor haar relaties in schouwburg Orpheus in Apeldoorn. (Als u ze niet kent: Alliander zorgt in een groot deel van Nederland dat stroom en gas van de energiecentrale wordt gedistribueerd naar de huishoudens en bedrijven.) Ik had het genoegen hier samen met Iris bij te zijn. Het thema van de avond was Dromen & Doen. Alliander droomt van een duurzame, gedecentraliseerde energievoorziening, zo bleek al gauw. Peter Molengraaf, voorzitter van de Raad van Bestuur, meldde tijdens zijn welkomstwoord dat hij zijn carrière ooit begonnen was bij Shell en nu droomde van een toekomst zonder olie. Dat was een mooie binnenkomer, die meteen duidelijk maakte hoe innovatief dit bedrijf is.

Hierna zagen we theater van hoog niveau en een presentatie van Mirjam de Graaff (de zus van) over haar Bart de Graaf Foundation. Hoogtepunt van de avond was voor mij de toespraak – je zou het ook een cabaretvoorstelling kunnen noemen – van Maarten van Riet. Maarten is innovator op het gebied van energietechniek, of in zijn eigen woorden: Alliander’s “eigen Willie Wortel”. Hij hield op ludieke en wat mij betreft aanstekelijke wijze een betoog over huishoudens die in de toekomst allemaal hun eigen energiecentrale zullen zijn. Als fraaie metafoor gebruikte hij het moestuintje van zijn moeder: er groeide vaak veel meer dan je zelf op kon eten, en dan is de logische oplossing dat iedereen mee-eet.

Voor én na de voorstellingen was er gelukkig volop gelegenheid tot netwerken onder het genot van een drankje. En aangezien je mij voor een goed gesprek midden in de nacht wakker kunt maken, heb ik me ook tijdens dit onderdeel van de avond prima vermaakt.